menu
beleggen risico

De risico's bij beleggen

Beleggen is niet een vanzelfsprekende keuze voor iedereen. Er bestaan bij veel mensen nogal wat vooroordelen rondom beleggen. Zoals dat je al je geld kunt verliezen. Maar als u verstandig belegt, dan kan dat helemaal niet!

Gebeurt het dan nooit, dat mensen al hun geld verliezen? Jazeker wel. Als je al je geld in één beleggingsobject stopt en het gaat daarmee fout, dan kun je al je geld kwijtraken. Maar dat moet u natuurlijk nooit doen. Dan bent u aan het gokken. Dat heeft niets met beleggen te maken.

Les 1 bij beleggen is het spreiden van uw risico’s. Zorg ervoor dat u uw geld belegt in een mix van aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen en houd ook áltijd spaargeld aan. Als er iets onverwachts in uw huishouden gebeurt en u hebt daar geld voor nodig, dan is het natuurlijk wel erg prettig als u direct over spaargeld kunt beschikken. En dat u niet al uw geld belegd heeft.

Maar ook als je in aandelen, obligaties, vastgoed of grondstoffen belegt dan loop je daar koersrisico’s mee. Bij beleggen heb je nu eenmaal te maken met emoties. En dat betekent dat beleggers soms onverwachts heftig reageren op bepaalde gebeurtenissen in de wereld. Koersen kunnen daardoor zomaar scherp omhoog óf omlaag gaan. Dat zijn risico’s. Maar als u gaat beleggen dan bepaalt u zelf hoevéél risico’s u wilt accepteren. We kijken namelijk samen naar wat voor 'type belegger' u bent. Wat uw beleggingsprofiel is. Ik help u om daarin een verstandige beslissing te nemen.

Bovendien is beleggen iets voor de lange termijn. Beleggen is niet even snel rijk worden. En beleggen is zeker niet reageren op iedere koersbeweging. Omhoog of omlaag. Dan bent u aan het handelen en niet aan het beleggen. Een serieuze belegger reageert niet op iedere koersbeweging. Sterker nog: de beleggers met de hoogste rendementen zijn de beleggers die het minst naar hun beleggingen omkijken. Onderzoek wijst uit dat veel handelen (kopen en verkopen) zorgt voor een lager rendement dan wanneer je je beleggingen gewoon vasthoudt. En dat u alleen iets in uw portefeuille moet aanpassen als de lange termijn vooruitzichten voor één van de beleggingen plotseling verslechteren. Dán pas je je beleggingen aan. Maar als u uw beleggingen uitbesteedt aan een vermogensbeheerder, dan hoeft u zich daar helemaal niet om te bekommeren. Ideaal!

En uiteindelijk helpt een lange beleggingshorizon u om eventuele tussentijdse koersverliezen weg te werken. Hoe langer u de tijd heeft om te beleggen, hoe meer tijd u heeft om te herstellen. 

Wilt u graag beleggen zonder risico en genieten van financiële rust? laat uw vermogen beleggen door een beleggingscoach. Neem vrijblijvend contact met mij op en dan maken we een afspraak. Dat kost u niets en het verplicht u ook tot niets!

oudebeek beleggen vignet

Meer weten?

Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Tuning Out the Noise